...
 
                   
Коментари Харесай

Анализаторите на България: Свърши ли политическата криза и иде ли наказателен вот на местните избори?

 

                                       Първан Симеонов: Политическата карта на страната се преформатира

Наблюдаваме преформатиране на политическата карта на страната, съобщи социологът доктор Първан Симеонов. Отваря се ниша за нов консервативно-националистически роман, счита анализаторът.

Във връзка с новоизбрания постоянен кабинет сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, осъществен с мандата на втората политическа мощ, Симеонов съобщи, че " от време на време най-трудно скрепените неща могат да се окажат неподозирано трайни ".

" Това не анулира евентуалната неустойчивост, аз изричам единствено догадка ", посочи анализаторът. Според Първанов идните локални избори също могат да имат спояваща роля.

" Ако аз съм на мястото на Борисов, ще имам изгода да омекотя малко рухването, в случай че има такова. Договорката за държавно управление би трябвало да включва и някаква сделка за локалните избори ", разяснява социологът.

" Войната ще има своята роля. Колкото по-дълга е войната и колкото повече ескалира, толкоз по-стабилно ще става държавното управление ", счита още той. Първанов уточни още, че ръководещите са конструирали президента Румен Радев като " новия неприятен " в политиката и той може да изиграе роля на контрапункт, който в допълнение да скрепи управническата структура.

Според Първанов в актуалната обстановка се обрисуват проблеми пред държавното управление. Първият е, че то може да се окаже " прекомерно евроатлантическо за българския усет ", а вторият е, че в страната към момента има социална сила и хора, които показват позиция против дълго управлявалата партия ГЕРБ и нейния водач Бойко Борисов.

 

Първан Симеонов
Снимка: БТА

Андрей Райчев: Коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е мечтана, а насилствена

Коалицията сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " не е мечтана, а насилствена. Не е мечтана нито от едните, нито от другите. Това мнение изрази социологът Андрей Райчев по време на полемиката.

Според него България се намира не в политическа рецесия, а в геополитическа. По думите на Райчев имаме геополитически проблем, че сме на място, което ни харесва, само че където условията са други, рецесията се състои в стратегическата ни принадлежност към НАТО, Европейски Съюз. Ако се прегледа всъщност участието на страната ни сега - отговорът ще е " не ", изясни Райчев.

Андрей Райчев
Снимка: БТА

 

Димитър Ганев: Не знаем дали политическата рецесия свърши, ПП-ДБ играят за в този момент, а ГЕРБ - за бъдещето

Не можем да кажем дали политическата рецесия е свършила, съобщи политологът Димитър Ганев.

" Не знаем дали се намираме в продължаваща политическа рецесия и в какъв стадий от нея сме ", уточни анализаторът пред участниците на форума. Ганев даде образец с утвърденото от Народното събрание през 2021 година постоянно държавно управление с министър председател Кирил Петков, което не е довело до завършек на рецесията.

" Тези, които стачкуваха, направиха коалиция с тези, против които стачкуваха. От ПП-ДБ си дадоха сметка, че в случай че не се направи коалиция с ГЕРБ в този момент, отиват на избори, където ще се усили дистанцията сред двете сили. Взеха решение да се възползват от позицията си сега, вместо да се възползват от по-слабата си позиция след три месеца. Те играят за в този момент, а играта на ГЕРБ е противоположната. Те не играят за в този момент, а единствено за вероятност, счита анализаторът, уточни анализаторът.

Според него електоралната вреда за " Продължаваме Промяната " на идващите избори ще бъде по-голяма и те към този момент няма да заплашват водачеството на ГЕРБ. Димитър Ганев уточни още, че повишението на резултата на " Възраждане " може да бъде единствено от изгода за ГЕРБ.

" Бойко Борисов ще каже: " Всички под моите флагове, с цел да пазим евроатлантическата ориентировка на страната ", уточни още политологът.

Димитър Ганев
Снимка: БТА

 

  Доц. Татяна Буруджиева: На локалните избори ще забележим углавен избор към партиите и държавното управление

Местните избори ще бъдат употребявани от хората, които желаят да създадат углавен избор към партиите си и държавното управление, предречеполитологът доцент Татяна Буруджиева.

Местните избори ще бъдат теренът, на който ще бъде показано какво се случва с партиите, ще бъде ли преодоляна рецесията при тях и ще има ли нови огромни планове, счита Буруджиева.

Според нея на локалните избори само гласоподавателите в София ще се интересуват от държавното управление, а това се дължи на обстоятелството, че в останалите места огромно въздействие имат локалните ползи.

Първан Симеонов, Татяна Буруджиева и Юлий Павлов
Снимка: БТА

 

                                Кънчо Стойчев: Ще има изненади, налице е неодобрение измежду електората на ГЕРБ и Политическа партия

На локалните избори ще следим доста повече независими вождове в конкуренцията за кметски места, тъй като партийните примки са по-хлабави, счита социологът Кънчо Стойчев.

По думите му има доста неодобрение и в електората на ГЕРБ, и в електората на " Продължаваме Промяната " и обединението към нея. Много мъчно за предугаждане ще бъдат локалните избори и ще има изненади, сподели още Стойчев.

Според него обстановката сега е преходна, а главните играчи много са се изчерпали.

Кънчо Стойчев
Снимка: БТА

                          Проф. Румяна Коларова: Възможен е разпад на националната партийна система на локалните избори

Големият въпрос при локалните избори е не кой ще надделее, а дали националната партийна система няма да се разпадне. Това мнение изрази социологът проф. Румяна Коларова по време на полемиката.

" Имахме един интервал, когато партиите на национално равнище изчезваха на локално равнище. Големият въпрос е дали тези партии ще оцелеят на локално равнище ", сподели още проф. Коларова.

Относно провокациите пред обединението сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " социологът уточни, че ще бъде вторият и третият ешелон на властта. Според нея е значимо по какъв начин ще бъдат разпределени заместник-министрите, регионалните шефове и други

Румяна Коларова
Снимка: БТА

 

            Юрий Асланов: На локалния избор ще стане ясно какъв брой ще продължи обединението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Преди резултатите от локалните избори няма да бъдем наясно какъв брой време ще продължи държавната коалиция сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, разяснява социологът Юрий Асланов.

Асланов означи и ниската изборна интензивност. Една партия може да завоюва изборите с по-малко от 700 000 гласа, а една партия с към 600 000 гласа може да направи държавно управление, добави той.

Според него постоянното държавно управление връща нормалността, тъй като приключи една конституционна норма - служебното държавно управление, планувана като изключение, само че трансформирала се в предписание.

Юрий Асланов
Снимка: БТА

 

                               Михаил Мирчев: Очаквам свръхмобилизация на партиите за локалния избор

Очаквам на тези локални избори свръхмобилизация на партиите и решителна борба, съобщи социологът Михаил Мирчев.

Според него на идните избори за локална власт се чака свръхмобилизация на партиите и техните гласоподаватели. Мирчев уточни, че най-голяма ще бъде изборната борба за София, защото, по думите му, тя е " огромна златна касичка ".

Движение за права и свободи ще вземат своето на локалните избори, уточни анализаторът.

" Атаката против Бойко Борисов е злокобна. Ако водачът на ГЕРБ отпадне от играта, дружно с няколко други основни негови фигури към него, системата ще стартира да се разпада ", уточни Мирчев. 

 

          Огнян Минчев: Политическата рецесия е институционална и на границата да стане конституционна

Политическата рецесия, която към този момент е институционална и е на границата да премине в конституционна, може да бъде решена, когато намерено стартираме да приказваме за личните си отговорности за решаването на проблемите пред страната. Това мнение изрази политологът Огнян Минчев по време на полемиката.

По думите му политическата рецесия в България ще бъде преодоляна, откакто българските елити поемат своята отговорност. В едно общество елитите носят отговорност за структурни проблеми като политическата рецесия, добави той.

Според него българската страна е в положение, в което не е инструмент за разрешаване на проблеми, а основава такива и блокира опитите за решаването им.

Огнян Минчев
Снимка: БТА

 

проф.   Антоанета Христова: Отвращение е обхванало гласоподавателите

Отвращението от политиката е необятно обхванало българските гласоподаватели, означи политическият анализатор проф. Антоанета Христова.

" Тази отрицателна страст може да оттласне гласоподавателите от всякаква форма на интензивност ", счита тя.

Според нея главните страсти в политическия развой в България са преди всичко страхът, следван от вярата, отвращението и лоялността.

Има разминаване сред медийното говорене с прекарването и чувството за достоверност на по-голямата част от гласоподавателите, изясни Антоанета Христова. Тя предвижда още политически турбуленции след локалните избори, които следва да бъде извършени през есента в България. 

Антоанета Христова
Снимка: БТА

Юлий Павлов: Срокът на валидност на този кабинет ще е до първата ротация

Срокът на валидност на това държавно управление ще е не до локалните избори, а най-малко до първата ротация. Това предвижда политическият анализатор Юлий Павлов.

Според Павлов, в случай че държавното управление е несполучливо, от ГЕРБ-СДС могат да откажат да поемат властта със своя предстоящ ротационен министър председател Мария Габриел, както и да провокират предварителни парламентарни избори дружно с европейските.

Идеята, че това държавно управление ще докара до загуби в електоралните тела на обединенията, участващи в него, съгласно мен е голословна, счита още анализаторът.

Юлий Павлов
Снимка: БТА

Михаил Константинов, Татяна Буруджиева
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР